Förutom att maten vi äter ska tillföra energi är det också bra om den är god, näringsriktig, prisvärd och lättillgänglig. Den ska inte heller orsaka onödigt mycket miljöpåverkan, vare sig globalt eller på den plats maten produceras och förädlas, och mat ska produceras på sätt som innebär att bönder och fabriksarbetare inte kommer till skada, t.ex. pga. att de exponeras för giftiga bekämpningsmedel.
Trots att maten ända sedan 1970-talet ifrågasatts för sin resurs- och miljöpåverkan står den fortfarande för avsevärda utsläpp av t.ex. växthusgaser, varav den största delen uppkommer till följd av kött- och mejerikonsumtion. Miljöpåverkan från matkonsumtionen sker också genom markanvändningen, övergödning, vattenförbrukning och effekter av giftiga ämnen. Detta påverkar i sin tur den biologiska mångfalden, människors hälsa och tillgången på rent vatten.
Â
Genom åren har många analyser gjorts som visar på stora skillnader i miljöpåverkan mellan olika livsmedelsprodukter. Därför finns det redan avsevärd kunskap om problemen och vilka förändringar som skulle kunna göra ätandet mer hållbart. Beräkningar visar t.ex. att nästan alla växtbaserade produkter (vegetabilier) har lägre miljöpåverkan än kött och mjölk (animalier), med undantag för en del av det som odlas i växthus samt mat som flygtransporteras. En förändring mot hållbart ätande är alltså att minska konsumtionen av animalier. Idag finns växtbaserade alternativ både till kött- och mejeriprodukter. Vegansk kost har allra lägst växthusgasutsläpp samt lägst mark- och vattenan vändning.
En annan förändring mot hållbart ätande är att minska matsvinnet. En tredjedel av all mat som produceras förloras eller kastas och blir avfall. Det innebär att mycket mat som skulle ha kunnat ätas upp slängs och därmed orsakar miljöpåverkan helt i onödan. Genom att minska svinnet behöver inte lika mycket mat produceras.
 Det finns också andra sätt att äta som skulle kunna vara hållbara. Att köpa lokalproducerat kan vara ett sätt att stödja lokala producenter och öka del lokala produktionen av mat, som har minskat sedan 1990-talet till den grad att vi nu importerar hälften av den mat vi äter. Att köpa och äta ekologiskt kan bidra till en ökad biologisk mångfald, eftersom den ekologiska odlingen använder mindre bekämpningsmedel än den konventionella. Att köpa och äta produkter som är rättvisemärkta kan leda till att odlarna kan få bättre villkor. Däremot är det inte säkert att alla hållbarhetsaspekter gynnas av att äta på ett visst sätt, och det är som sagt en del av Mistra Sustainable Consumptions forskning att förstå vad det skulle innebära om en viss typ av ätande skulle bli mer vanligt.
 Den här texten är i huvudsak hämtad frÃ¥n vÃ¥r rapport ”Att äta hÃ¥llbart”. Läs den här.
Â
Senaste nyheterna om mat
Långsiktighet får delningsplattformar att ta sig igenom covid-19-krisen
När covid-19-pandemin lamslog samhället och satte företag och organisationer i en knivig sits hittade delningsplattformar, såsom Uber, Airbnb och Karma, nya sätt att överleva. En ny studie visar hur de tar sig igenom krisen. Precis som resten av samhället har...
Klimatsmart skolmat minskar klimatpåverkan med 20%
Klicka ovan för att se filmen Vår nya klimatsmarta skolmat. Fyra grundskolor i Lund minskade skolmatens klimatpåverkan med 20 procent i en studie med forskare inom Mistra Sustainable Consumption. Studien undersöker vad eleverna tycker om den nya menyn, hur mycket mat...
Marlene och hållbarheten
I tre korta filmer undersöker popartisten Marlene hur man kan leva hållbart enligt den senaste forskningen. Hon testar all från att hyra inredning till sin studio till att prova på virtual reality-semester. Marlene och hållbarheten del 1: Inred hållbart! Hur...
Så påverkas resten av världen om Sverige ställer om till mer hållbar konsumtion
När vi ökar vår hållbara konsumtion som till exempel att åka mer på tågsemester eller äta veganskt i Sverige påverkar det inte bara Sveriges klimat och miljö. I en ny rapport undersöks vilka miljöeffekter detta kan ha i andra länder. Att Sveriges klimat och miljö...
Publikationer inom mat
2024
Ã…rsrapport 2023 Periodical
2024, visited: 28.03.2024.
2023
Acceptance of Low-Carbon School Meals with and without Information—A Controlled Intervention Study Journal Article
In: Journal of Consumer Policy, 2023.
2022
Nudging green food: The effects of a hedonic cue, menu position, a warm-glow cue, and a descriptive norm. Journal Article
In: Journal of Consumer Behaviour, vol. 1–12, 2022.
Återanvändning är rätt väg för förpackningar Miscellaneous
2022.
Sustainable consumption through policy intervention—A review of research themes Journal Article
In: Frontiers in Sustainability, 2022.
Potentials and consequences of altered consumption practices Technical Report
2022, ISBN: 978-91-8040-178-4.
62 sätt att möjliggöra hållbar konsumtion Technical Report
2022, ISBN: 978-91-8040-202-6.
Ã…rsrapport 2021 Periodical
2022.
Consumption-based Scenarios for Sweden - a basis for discussing new climate targets Technical Report
2022, ISBN: 978-91-88041-40-1.
Taking sustainable eating practices from niche to mainstream: the perspectives of Swedish food-provisioning actors on barriers and potentials Journal Article
In: Sustainability: Science, Practice and Policy, vol. 18, iss. 1, 2022.
2021
Växtbaserad dryck som mainstream? - fördelar, nackdelar, hinder och möjligheter Technical Report
2021, ISBN: 978-91-8040-093-0.
Konsumtionsbaserade scenarier för Sverige - underlag för diskussioner om nya klimatmål Technical Report
2021, ISBN: 978-91-88041-36-4.
Shifting expenditure on food, holidays, and furnishings could lower greenhouse gas emissions by almost 40% Journal Article
In: Journal of Industrial Ecology, 2021.
Potential health impacts of adopting dietary practices with lower greenhouse gas emissions in Sweden Journal Article
In: BMC Public Health, vol. 21, no. 1332, 2021.
Ã…rsrapport 2020 Periodical
2021, visited: 03.05.2021.
Policy Options for Sustainable Food Consumption - Review and Recommendations for Sweden Technical Report
2021, ISBN: 978-91-7873-787-1.
The practice approach in practice: Lessons for Civil Society Organizations (CSOs) that Work Towards Sustainable Food Consumption in Sweden Journal Article
In: Sustainable Production and Consumption, vol. 26, pp. 480-492, 2021.
2020
Styrmedel för hållbar matkonsumtion – en kunskapsöversikt och vägar framåt Technical Report
2020, ISBN: 978-91-576-9767-7.
Ã…rsrapport 2019 Periodical
2020, visited: 30.03.2020.
Sufficiency Business Strategies in the Food Industry—The Case of Oatly Journal Article
In: Sustainability, 2020.
2019
Att äta hållbart? En kartläggning av vad hållbar matkonsumtion kan innebära Technical Report
2019, ISBN: 978-91-7873-129-9.
Consumption-stage food waste reduction interventions – What works and how to design better interventions Journal Article
In: Food Policy, vol. 83, pp. 7-27, 2019.
2018
Rädda maten Åtgärder för svinnminskande beteendeförändringar hos konsument Technical Report
2018, ISBN: 978-91-7729-652-2.