Begreppet “hållbar konsumtion” kan på sätt och vis ses som en paradox eftersom “hållbarhet” handlar om att hushålla med resurser medan “konsumtion” kan ses som förbrukning av resurser. Alla former av konsumtion har en påverkan på miljön men samtidigt tillåter en hållbar utveckling en viss miljöpåverkan. Därav är det möjligt och nödvändigt att sträva efter hållbar konsumtion. Dock krävs ytterligare forskning för att definiera hur en sådan konsumtion skulle kunna se ut och uppnås.

För att nå miljömålen behövs en kombination av teknologisk utveckling och beteendeförändring. Effektivisering av produkter är viktigt, men tillräcklighetsstrategier [13] är också avgörande. Att minska efterfrågan på vissa produkter och tjänster är lika viktigt som att göra dem mer effektiva. Detta är nödvändigt för att undvika de negativa rekyleffekter som ofta uppstår som en konsekvens av enbart effektivisering.

Om författaren:

Göran Finnveden

Programchef och Professor i Miljöstrategisk analys vid Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH

Min forskning handlar om hållbar konsumtion, miljökonsekvenser av digitalisering och metoder för miljö- och hållbarhetsbedömningar av olika produkter och system. Inom programmet är jag programchef och leder ett projekt om hållbar konsumtion och makroekonomiska effekter.

goran.finnveden@abe.kth.se

+46 8 790 73 18

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });