Begreppet “hållbar konsumtion” kan användas och tolkas på olika sätt beroende på perspektiv. En startpunkt är att utgå från en konsumtion som tillgodoser dagens behov utan att äventyra framtida generationers behov och som tar särskild hänsyn till behoven hos världens fattiga och ekosystemens begränsningar. En del definitioner fokuserar också på att användningen av naturresurser och giftiga material minimeras liksom utsläpp av föroreningar och avfall, över hela tjänstens eller produktens livscykel.

Man kan också utgå från de 17 globala hållbarhetsmålen [8], som stöds av alla världens länder. Det innebär att vi måste minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi uppfyller de sociala målen, såsom tillgång till mat, vård, utbildning, vatten, energi och bostäder.

Idag har inget land helt uppnått en hållbar utveckling eller hållbar konsumtion. För ett land som Sverige [12] är det framför allt de miljömässiga målen som fortfarande inte nås. En annan tolkning av begreppet ”hållbar konsumtion” innebär att man konsumerar produkter märkta som gröna, ekologiska eller rättvisa. Men detta innebär inte nödvändigtvis att dessa produkter har tillräckligt låg påverkan för att vara i linje med en hållbar utveckling.

Om författaren:

Göran Finnveden

Programchef och Professor i Miljöstrategisk analys vid Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH

Min forskning handlar om hållbar konsumtion, miljökonsekvenser av digitalisering och metoder för miljö- och hållbarhetsbedömningar av olika produkter och system. Inom programmet är jag programchef och leder ett projekt om hållbar konsumtion och makroekonomiska effekter.

goran.finnveden@abe.kth.se

+46 8 790 73 18

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });