På flera olika sätt. Offentliga måltider kan använda livsmedel med låg påverkan på klimat och biologisk mångfald.
Offentlig sektor står för en liten del av Sveriges totala livsmedelskonsumtion, men har stora möjligheter att sprida hållbara matvanor och kunskap om dem, inte minst genom skolmåltider. Forskning [52] visar att skolelever har god acceptans för klimatsmarta skolmenyer. Det är lovande eftersom det kan öka acceptansen för klimatsmart mat även utanför skolmatsalen.
Den offentliga sektorn gör även mycket för att minska matsvinnet i offentliga kök och matsalar. I skolor involveras ofta eleverna i arbetet med att minska tallrikssvinn och det sprider medvetenhet om matsvinn även utanför skolorna.
Det finns också kommuner som arbetar för att minska matsvinn i grossistled genom att köpa in råvaror som annars hade kasserats och kommunersom köper andelar i lokala jordbruk [58] för att stötta dem. Lokal matproduktion är inte nödvändigtvis ekologiskt mer hållbar, men den kan bidra till social och ekonomisk hållbarhet genom att stödja lokal matkultur och skapa arbetstillfällen inom det lokala jordbruket.
Kommuner och regioner kan också använda upphandling för att aktivt efterfråga hållbara produkter som de ser ett behov av, men som ännu inte finns på marknaden som sedan också kan spridas till vanliga livsmedelsbutiker.
Om författaren:
Erik André
Kommundoktorand, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers, samt Miljöförvaltningen, Göteborgs stad.
Jag forskar om lokala styrmedel för hållbar matkonsumtion. Mycket av min forskning handlar om hur skolmåltider kan användas för att bidra till en hållbar matkonsumtion och acceptans för den typen av styrmedel. Metodologiskt ligger mitt fokus på experiment.
+46 31 368 39 91