Det är en fråga som säkert många av oss ställt sig när vi vill göra en aktivitet som vi vet orsakar stora utsläpp som känns svåra att motivera. Den som ”förhandlar” med sig själv på det här sättet försöker jämka två motstridiga viljor eller känslor, eller för den delen olika normer eller vanor som kommer i motsättning. Att aktivt försöka leva mer hållbart handlar förmodligen mer om att landa i vad som känns rätt och sakta sträva mot det. Att äta vegetariskt, undvika att flyga eller konsumera i onödan bidrar till att minska de totala utsläppen och en bestående förändring kan leda till ganska stora utsläppsminskningar för dig och andra i din närhet. Förmodligen är det alltså klokare att gradvis införliva medvetna val i vårt vardagliga liv, snarare än att försöka balansera varje enskild handling.

Om författaren:

David Andersson

Min forskning handlar ofta om hushållens (o)hållbara konsumtionsmönster och hur de skiljer sig mellan grupper. I min forskning har jag bland annat undersökt vilka faktorer som påverkar hushållens utsläpp av växthusgaser, om det finns en koppling mellan välbefinnande och växthusgasutsläpp, samt hur reboundeffekter skiljer sig mellan olika grupper med avseende på förmodade intentioner. Jag arbetar med att analysera hushållens konsumtionsmönster. Jag driver bolaget Svalna (www.svalna.se) som utvecklar och tillhandahåller tekniska lösningar och plattformar för att hjälpa människor och verksamheter att mäta och minska sitt klimatavtryck. Data från Svalnas app används i min och andras forskning. Jag har även grundat Kortspelet Klimatkoll (www.kortspeletklimatkoll.se)

david.andersson@chalmers.se

+46 739 543 851

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });