Det korta svaret är “Antagligen, men mycket mindre än idag”. Många studier har försökt att uppskatta hur en konsumtion
i linje med klimatmålen (samt andra hållbarhetsmål) skulle kunna se ut. Gemensamt för dem är att köttkonsumtionen (framför allt nötkött) minskar rejält. Globalt behöver konsumtionen av nötkött kanske halveras.
Hur mycket vi kan äta beror bland annat på:
- Hur stora utsläpp som sker inom andra sektorer och därmed vilket utrymme som finns kvar
- Jordbrukets tekniska utveckling (till exempel utfasning av fossila bränslen)
- Vilken sorts kött man äter. Nötkött (och kött från andra idisslare) har större utsläpp än gris och framför allt kyckling
Hur mycket kött en enskild person kan äta beror också på hur det utsläppsutrymme som finns fördelas mellan olika länder och mellan olika grupper. Man kan exempelvis tänka sig att det finns vissa grupper i samhället som har särskilda behov vilket gör att andra grupper behöver ligga nära noll i köttkonsumtion för att de totala utsläppen ska ligga i linje med klimatmålen.
En minskad köttkonsumtion skapar också minskad markanvändning vilket ökar möjligheterna för bevarad biologisk mångfald. En viss mängd betande djur behövs för att upprätthålla ängsmarker, men det motsvarar en betydligt mindre mängd djur än vad som finns idag.
Läs mer: EAT Lancet-kommissionen
Om författaren:
Göran Finnveden
Programchef och Professor i Miljöstrategisk analys vid Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH
Min forskning handlar om hållbar konsumtion, miljökonsekvenser av digitalisering och metoder för miljö- och hållbarhetsbedömningar av olika produkter och system. Inom programmet är jag programchef och leder ett projekt om hållbar konsumtion och makroekonomiska effekter.
+46 8 790 73 18