Att en policy eller åtgärd är “effektiv” innebär ibland att det är verkningsfullt, att det leder till det önskade målet. Men ibland kan det också innebära att den är “kostnadseffektiv”, att man når ett visst mål, t.ex. en viss utsläppsminskning, till så låg kostnad som möjligt.
Hursomhelst är det viktigt att bedöma vilka indirekta effekter den kommer att få. Om man beskattar en produkt så kan huvudsyftet vara att minska konsumtionen av just den produkten. Det kan i sin tur leda till att det utvecklas alternativa produkter, en indirekt teknikutveckling. Även tidsaspekten är central. En åtgärd som inte är kostnadseffektiv idag, kan vara det om hänsyn tas till att ny teknik kan utvecklas som är billigare.
Ekonomiska styrmedel som skatter är kostnadseffektiva om man kan beskatta utsläpp, vilket ibland kan vara tekniskt svårt. Förbud kan å andra sidan vara tydliga och verkningsfulla. Kombinationer av styrmedel kan vara effektiva och också leda till ökad acceptans.
Ofta måste grundförutsättningar finnas eller tillgång till alternativ. Exempelvis så är det lättare att få folk att ställa om till cykelpendling om denna upplevs som säker och tidseffektiv (som i Köpenhamn). Det är mindre verkningsfullt att införa styrmedel som minskar biltrafiken om cykelbanor och god kollektivtrafik saknas.
Om författaren:
Göran Finnveden
Programchef och Professor i Miljöstrategisk analys vid Institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, KTH
Min forskning handlar om hållbar konsumtion, miljökonsekvenser av digitalisering och metoder för miljö- och hållbarhetsbedömningar av olika produkter och system. Inom programmet är jag programchef och leder ett projekt om hållbar konsumtion och makroekonomiska effekter.
+46 8 790 73 18