Det går absolut! I en uppmärksammad vetenskaplig artikel från 2019 beskrivs en universell kost som är både hälsosam för människor och hållbar för planeten. Kosten behöver dock anpassas till varje lands förutsättningar och speciella behov.
I en studie optimerades tre olika kostmönster så att de blev både mer näringsriktiga och klimatvänliga. Alla dieter hade en lägre andel animaliska livsmedel och högre andel växtbaserade livsmedel. Klimatpåverkan kunde minskas med upp till 53 % samtidigt som mycket av kosten lämnades oförändrad. Det visar att det finns många olika varianter av en hälsosam och miljövänlig kost anpassat till svenska förhållanden.
Utifrån den samlade vetenskapliga litteraturen kring mat, hälsa och miljö släpptes 2023 de nya nordiska näringsrekommendationerna. Den övergripande rekommendationen är att vi bör äta mer växtbaserade livsmedel än i dag och färre produkter från landbaserade djur. Vuxna bör i genomsnitt minska på intaget av rött och processat kött med en maxgräns på 350 gram per vecka av hälsoskäl och gärna lägre av miljöskäl. Köttet kan ersättas med baljväxter och spannmål. Däremot bör vi öka intaget av fisk från hållbara bestånd. I övrigt är fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bär, nötter och frön bra för både klimat och hälsa.
Läs mer:
Nordiska näringsrekommendationerna 2023
Om vi äter mer klimatsmart kan vi vinna 1 200 000 levnadsår
Om författaren:
Liselotte Schäfer Elinder
Professor i folkhälsovetenskap, Institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet, Stockholm
Jag leder forskargruppen Samhällsnutrition och fysisk aktivitet och mitt forskningsområde är hälsopromotion och sjukdomsprevention med fokus på matvanor, fysisk aktivitet och förebyggande av obesitas (fetma) och andra kroniska sjukdomar. Jag forskar även kring optimering av offentliga måltider för hälsa och hållbarhet och vilka hälsoeffekterna blir.