Om Sveriges befolkning byter ut 50% av allt rött kött och chark mot grönsaker och baljväxter kan vi på 20 års sikt vinna 540 000 levnadsår. Det motsvarar att en halv miljon människor skulle leva ett år längre än de annars skulle ha gjort. På 30 års sikt skulle vi vinna 1 200 000 levnadsår. Och som det ser ut i dag skulle män tjäna mest hälsa på detta då de äter mer rött kött än vad kvinnor gör.

Detta har Liselotte Schäfer Elinder och Emma Patterson, forskare vid Karolinska institutet kommit fram till i sin studie som undersökte tre enkla byten till mer klimatsmarta livsmedel, som också ger hälsovinster. Hälsovinsterna handlar om färre dödsfall i förtid på grund av hjärt och kärlsjukdomar, stroke och/eller tjocktarmscancer.

Följande byten ingick i studien:

  1. Byte av rött kött mot kött med lägre klimatpåverkan, baljväxter eller grönsaker
  2. Byte av mjölk till motsvarande växtbaserade produkter
  3. Byte av sockersötade drycker mot vatten

– Det finns väldigt mycket hälsa att vinna genom att byta livsmedel mot mer klimatsmarta livsmedel säger Liselotte Schäfer Elinder.

Freja Handler

STUDIEN:
Läs studien Potential health impact of increasing adoption of sustainable dietary practices in Sweden här.

FILM:
Se Emma Patterson förklara resultaten i en kortfilm här:

 

Se Liselotte Schäfer Elinder i en inspelad föreläsning för UR om resultaten här:

KONTAKT:
Liselotte Schäfer Elinder
Adjungerad professor, Institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet
liselotte.schafer-elinder@ki.se
+46 8 123 37191

Emma Patterson
Adjungerad lektor i folkhälsonutrition, Karolinska Institutet
emma.patterson@ki.se