Vad vi kommer att konsumera i framtiden är osäkert, det beror till exempel på hur samhället organiseras och vem/vad som styr, tillgång på och fördelning av resurser, vilken teknik som utvecklas och omfattningen av klimatförändringarna. Framtiden är osäker vilket gör det svårt att veta, men också att det finns möjlighet till förändring och omställning. Om vi går i en riktning mot mer hållbar konsumtion så kommer man i stora delar av världen att konsumera på sätt som innebär minskade miljöavtryck. Det kan vara mer växtbaserad mat, mer av återbrukade varor och mer förnybart såväl som tjänster och upplevelser som kan ge välbefinnande med små miljöavtryck. Samtidigt kan vissa grupper behöva mer konsumtion för att kunna tillfredsställa grundläggande behov av bland annat mat, bostad och energi.

Läs mer: Scenarios for sustainable futures beyond GDP growth 2050

Om författaren:

Karin Bradley

Docent, Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH

Min forskning handlar om vilken roll samhällsplaneringen har och kan ha för att bidra till hållbar konsumtion. Jag forskar också om hållbara livsstilar, delningsekonomi, stadsutveckling och alternativa framtider. Inom Mistraprogrammet leder jag projektet “Public policy experiments”. Utöver det så leder jag projektet “Framing futures for deep transformation” tillsammans med Åsa Svenfelt.

karin.bradley@abe.kth.se

+46 (0)709186088

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });