Covid-19 medförde omfattande globala reserestriktioner som förändrade vårt sätt att semestra. Forskare har nu undersökt vad dessa resebeteenden kan lära oss för att stödja övergången till mer klimatsmarta semesteralternativ i en ny vetenskaplig artikel.
Mellan mars och juni 2022 genomfördes webbenkäter och intervjuer med invånare i Storbritannien för att undersöka deras semestervanor. Ett land med redan höga koldioxidutsläpp på grund av resande. Forskarna undersökte hur det skilde sig före och under pandemin samt hur britterna såg på sitt framtida resande.
Resultaten visar att de reste mindre och över kortare sträckor under pandemin jämfört med före mars 2020. Privatbilismen fick ett stort uppsving och stod för en större andel av de totala resorna, följt av en mindre ökning av tågresor.
Majoriteten nöjda med flygfritt
Majoriteten av de svarande uppgav att de var minst lika nöjda med en flygfri semester inrikes som med att flyga utomlands. Trots detta, finns tendenser att återgå till de semestermönster som fanns före pandemin.
Forskarna identifierade tre huvudsakliga typer av resenärer. En grupp som reser för att uppleva något helt annorlunda, där en semester i Storbritannien inte ansågs vara en ”riktig” semester. De globala reserestriktionerna förstärkte bara deras längtan efter långväga resmål med flyg. Den andra gruppen fick upp ögonen för att semestra på hemmaplan och kan tänkas fortsätta med det, även om de också planerar att fortsätta flyga på solsemester eller för att besöka familj. Den tredje gruppen var mycket positiva till att semestra inrikes och vill fortsätta flyga mindre.
Möjligheter för lokal turism
– Det man trodde man behövde på sin semester, det är inte den faktiska platsen som nödvändigtvis skapar det, säger Sara Skarp från Lunds Universitet och en av forskarna bakom studien. Hon berättar att pandemin har öppnat upp för reflektion kring vad som verkligen behövs för att uppleva en meningsfull semester. Några insikter var till exempel att det går att få vackra vyer och fint väder även hemma i Storbritannien.
Även om bilresor ger lägre koldioxidutsläpp än flyg, lyfter forskarna fram vikten av förbättrad kollektivtrafik för att ytterligare minska klimatpåverkan. Här finns möjlighet att genom politiskt stöd och marknadsföring göra närliggande resmål ännu mer attraktiva och lättillgängliga.
ARTIKELN
Exploring pandemic holiday practices: Meaning, experience and aspiration – ScienceDirect
KONTAKT
Sara Skarp
Postdoktor, Sociologiska institutionen vid Lunds Universitet
sara.skarp@soc.lu.se