Bild: Klimatjournalisten Erika Bjerström 

Välkommen till en dag om hållbar konsumtion!

Forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption är ett av världens största forskningsprogram om hur vi kan ställa om till en mer hållbar konsumtion.

Efter åtta års forskning med forskare från hela Sverige arrangerar vi nu en heldag där vi presenterar våra resultat och bjuder in till samtal och diskussioner.

Presentationer och samtal om exempelvis:

  • Individens ansvar för hållbar konsumtion
  • Franska skatten på fast fashion 
  • Framtidens matvanor 
  • Framtiden för hållbar konsumtion

Dessutom rundabordssamtal där du möter forskare och experter på några av de teman som intresserar dig mest. Välj bland 30 teman, exempelvis medborgarråd, värderingar, tillräcklighet, tillväxt, matskatteväxling, “tax the rich”, styrmedelsacceptans, nattåg, produktförstöring, reboundeffekter, skolmat och chatbottar. Se hela listan nedan.

Moderator är Erika Bjerström, frilansjournalist, tidigare SVT:s klimatkorrespondent.

Konferensen är i Stockholm den 26 november. Anmäl dig HÄR.


PROGRAM (kommer att justeras)

9.30              Kaffe och fralla, hämta biljetter till rundabordsamtal (först till kvarn)

10.00            Programmet startar

  • Vad har vi kommit fram till efter åtta års forskning?
    Göran Finnveden, KTH
  • Framtidens matvanor
    Näringsrekommendationer, Pia Lindskog, Folkhälsoinstitutet
    EAT-lancet, Line Gordon, Stockholm Resilience Centre
    Matskatteväxling, Jörgen Larsson, Chalmers
  • Rundabordssamtal (Se alla teman för rundabordssamtal nedan)
    LUNCH
  • Individens ansvar för hållbar konsumtion
    Lilla jag  – Maria Wolrath-Söderberg, Södertörns högskola
    Strukturella hinder – Åsa Svenfelt, Linköpings universitet
    Inramning av budskap om hållbar konsumtion – Mikael Klintman,  Lunds universitet
  • Laetitia Vasseur, Franska styrmedel för hållbar konsumton, generalsekreterare för HOP (jobbar för att stoppa planerat åldrande).
  • Nytt rundabordssamtal
  • Framtiden för hållbar konsumtion på global och nationell nivå
    Åsa Persson, forskare SEI och ordförande i Klimatpolitiska rådet om sina insikter.
  • Slutkommentarer av bl a Åsa Domeij, miljöchef Axfood och Karin Lexen, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

17.00            Slut              

 

Rundabordssamtal 

  1. Reboundeffekter: myt eller realitet? Något vi kan (av)styra?
    David Andersson, forskare Chalmers
  2. Klimateffektiva skolmåltider – motstånd, stöd och möjligheter
    Erik André, kommundoktorand Chalmers
  3. Boklansering: ”Riggat – så undviker du köpfällorna”
    Jan Bertoft, fd generalsekreterare Sveriges Konsumenter
  4. Medborgarråd – en relevant demokratimetod för hållbarhetsomställning?
    Karin Bradley, forskare KTH
  5. Från makt och marknad till social rättvisa och samverkan: att mobilisera värderingar i omställningen
    Hanna Eggestrand Vaughan, doktorand KTH
  6. Förändringen över tid av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser och annan miljöpåverkan
    Göran Finnveden, forskare KTH
  7. Tillräcklighet – en uppgörelse med myten att mer alltid är bättre
    Josefine Henman, doktorand Lunds universitet
  8. Hur kan kommuner möjliggöra hållbar matkonsumtion bland medborgare? 
    Sara Gustafsson, forskare Linköpings universitet
  9. Klimatpåverkan av konferenser – Hur stort är det och vad kan man göra åt det? Mattias Höjer, forskare KTH
  10. Ta tåget till Kastrup: kombinerade resor med tåg och flyg
    Anneli Kamb, doktorand KTH
  11. Så inramar vi budskap om hållbar konsumtion så att de väcker engagemang och förändringsvillighet!
    Mikael Klintman, forskare Lunds universitet
  12. Matskatteväxling – effekter och acceptans
    Jörgen Larsson, forskare Chalmers
  13. Tax the rich – hur bygger vi paket av styrmedel som slår flera flugor i en smäll?
    Markus Larsson, forskare KTH
  14. Hur digitalisering påverkar livsstilar och koldioxidutsläpp i Sverige
    Matthias Lehner, forskare Lunds universitet
  15. Spelet om konsumtionen: Får man egentligen spela om omställning?
    Ola Leifler, forskare Linköpings universitet
  16. Produktförstöring: hur är det möjligt och hur kan vi undvika den?
    Oksana Mont, forskare Lunds universitet
  17. Hållbar konsumtion förutsätter grön tillväxt – myt eller sanning?
    Mikael Malmaeus, forskare IVL Svenska miljöinstutet
  18. Vad påverkar acceptansen för styrmedel?
    Simon Matti, forskare Luleå tekniska universitet
  19. Nattåg i stället för flyg till kontinenten: Vad skulle krävas och hur stor blir klimatnyttan?
    Jonas Nässén, forskare Chalmers
  20. Strategier för turism inom planetens gränse
    Sara Skarp, forskare Lunds universitet
  21. Kommunicera effektivare med era målgrupper med hjälp av AI
    Erik Sterner, forskare Göteborgs universitet
  22. Lokal planering och styrning bortom tillväxt?
    Åsa Svenfelt, forskare Linköpings universitet
  23. Att se de svåraste dilemman i vitögat
    Maria Wolrath-Söderberg, forskare Södertörns högskola
  24. Vilka har makten att möjliggöra hållbar matkonsumtion i Sverige?
    Vishal Parekh, doktorand KTH
  25. Klimatsmart Semester – site för jämförande utsläppsberäkningar av tjänste- och privatresor
    Fredrik Warberg, projektledare

OM OSS:
Följ forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumptions nyheter här.
Följ oss också gärna på Linkedin eller Instagram.

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });