Bild: Klimatjournalisten Erika Bjerström
Välkommen till en dag om hållbar konsumtion den 26 november 2025!
Forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption är ett av världens största forskningsprogram om hur vi kan ställa om till en mer hållbar konsumtion.
Efter åtta års forskning med forskare från hela Sverige arrangerar vi nu en heldag där vi presenterar våra resultat och bjuder in till samtal och diskussioner.
Presentationer och samtal om exempelvis:
- Individens ansvar för hållbar konsumtion
- Franska skatten på fast fashion
- Framtidens matvanor
- Framtiden för hållbar konsumtion
Dessutom rundabordssamtal där du möter forskare och experter på några av de teman som intresserar dig mest. Välj bland 30 teman, exempelvis medborgarråd, värderingar, tillräcklighet, tillväxt, matskatteväxling, “tax the rich”, styrmedelsacceptans, nattåg, produktförstöring, reboundeffekter, skolmat och chatbottar. Se hela listan nedan.
Moderator är Erika Bjerström, frilansjournalist, tidigare SVT:s klimatkorrespondent.
Plats och datum
Konferensen är på Münchenbryggeriet i Stockholm den 26 november.
Anmälan
Anmäl dig HÄR.
PROGRAM (kommer att justeras)
9.30 Kaffe och fralla, hämta biljetter till rundabordsamtal (först till kvarn)
10.00 Programmet startar
- Vad har vi kommit fram till efter åtta års forskning?
Göran Finnveden, KTH - Framtidens matvanor
Näringsrekommendationer, Pia Lindeskog, Folkhälsomyndigheten
EAT-lancet, Line Gordon, Stockholm Resilience Centre
Matskatteväxling, Jörgen Larsson, Chalmers - Rundabordssamtal (Se alla teman för rundabordssamtal nedan)
LUNCH
- Individens ansvar för hållbar konsumtion
Lilla jag – Maria Wolrath-Söderberg, Södertörns högskola
Strukturella hinder – Åsa Svenfelt, Linköpings universitet
Inramning av budskap om hållbar konsumtion – Mikael Klintman, Lunds universitet - Laetitia Vasseur, Franska styrmedel för hållbar konsumton, generalsekreterare för HOP (jobbar för att stoppa planerat åldrande).
- Nytt rundabordssamtal
- Framtiden för hållbar konsumtion på global och nationell nivå
Åsa Persson, forskare SEI och ordförande i Klimatpolitiska rådet om sina insikter. - Slutkommentarer av bl a Åsa Domeij, miljöchef Axfood och Karin Lexen, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
16.30 Slut
RUNDABORDSSAMTAL
KONSUMTIONENS MILJÖPÅVERKAN
- Reboundeffekter: myt eller realitet? Något vi kan (av)styra?
David Andersson, forskare Chalmers - Förändringen över tid av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser och annan miljöpåverkan
Göran Finnveden, forskare KTH - Hur digitalisering påverkar livsstilar och koldioxidutsläpp i Sverige
Matthias Lehner, forskare Lunds universitet - Produktförstöring: hur är det möjligt och hur kan vi undvika den?
Oksana Mont, forskare Lunds universitet - Är genuskillnader i klimatpåverkan, klimatattityder och klimatsårbarhet ett problem? Vad kan göras?
Annika Karlsson Kanyama, docent KTH, affilierad till SEI
STYRNING AV KONSUMTIONEN
- Tax the rich – hur bygger vi paket av styrmedel som slår flera flugor i en smäll?
Markus Larsson, forskare KTH - Vad påverkar acceptansen för styrmedel?
Simon Matti, forskare Luleå tekniska universitet - Medborgarråd – en relevant demokratimetod för hållbarhetsomställning?
Karin Bradley, forskare KTH - Så inramar vi budskap om hållbar konsumtion så att de väcker engagemang och förändringsvillighet!
Mikael Klintman, forskare Lunds universitet - Max 5 plagg: från individens val till producentens ansvar
Anna-Karin Sundelius, sakkunnig Naturskyddsföreningen
TILLVÄXT – TILLRÄCKLIGHET
- Tillräcklighet – en uppgörelse med myten att mer alltid är bättre
Josefine Henman, doktorand Lunds universitet - Lokal planering och styrning bortom tillväxt?
Åsa Svenfelt, forskare Linköpings universitet - Hållbar konsumtion förutsätter grön tillväxt – myt eller sanning?
Mikael Malmaeus, forskare IVL Svenska miljöinstutet - Med omsorg i fokus: utmaningar och möjligheter för minskad konsumtion
Fil.dr. Åsa Callmer - En välbefinnandeekonomi inom planetens gränser – vilka reformer krävs?
Marit Widman, Ledningsstrateg miljö- och samhällsekonomi, Naturskyddsföreningen - Hållbara affärsmodeller i en linjär ekonomi – mission impossible?
Karin Kruse, Sakkunnig Naturskyddsföreningen
KOMMUNIKATION
- Boklansering: ”Riggat – så undviker du köpfällorna”. Om fulsälj, tokshopping och hur vi styrs bort från hållbarhet
Jan Bertoft, fd generalsekreterare Sveriges Konsumenter - Spelet om konsumtionen: Får man egentligen spela om omställning?
Ola Leifler, forskare Linköpings universitet - Från makt och marknad till social rättvisa och samverkan: att mobilisera värderingar i omställningen
Hanna Eggestrand Vaughan, doktorand KTH - Att se de svåraste dilemman i vitögat
Maria Wolrath-Söderberg, forskare Södertörns högskola - Kommunicera effektivare med era målgrupper med hjälp av AI
Erik Sterner, forskare Göteborgs universitet
RESOR
- Klimatpåverkan av konferenser – Hur stort är det och vad kan man göra åt det?
Mattias Höjer, forskare KTH - Ta tåget till Kastrup: kombinerade resor med tåg och flyg
Anneli Kamb, doktorand KTH - Nattåg i stället för flyg till kontinenten: Vad skulle krävas och hur stor blir klimatnyttan?
Jonas Nässén, forskare Chalmers - Strategier för turism inom planetens gränser
Sara Skarp, forskare Lunds universitet - Klimatsmart Semester – site för jämförande utsläppsberäkningar av tjänste- och privatresor
Fredrik Warberg, projektledare - Mer hållbar mobilitet genom användning av parkeringspolicies och mobilitetshubbar
Erika Styre, doktorand, KTH
MAT
- Klimateffektiva skolmåltider – motstånd, stöd och möjligheter
Erik André, kommundoktorand Chalmers - Hur kan kommuner möjliggöra hållbar matkonsumtion bland medborgare?
Sara Gustafsson, forskare Linköpings universitet - Matskatteväxling – effekter och acceptans
Jörgen Larsson, forskare Chalmers - Vilka har makten att möjliggöra hållbar matkonsumtion i Sverige?
Vishal Parekh, doktorand KTH - Walk the talk – varför äter ni inte som ni lär på konferenser och möten?
Olga Grönvall Lund, generalsekreterare, Reformaten samt kärnteam Mission Matmiljö - Lärdomar från Södertälje till Järva – kartläggning av barn och ungas matmiljöer i utsatta områden
Ulrika Backlund, projektledare innovation & hållbara matval, WWF samt Mission Matmiljö - Matens verkliga pris – vilka effekter kan synliggörandet av de dolda kostnaderna ha?
Anton Järild, kommunikationsstrateg, Organic Sweden samt Mission Matmiljö - Matmiljöns påverkan på folkhälsan – vad behöver vi veta för att kunna vidta åtgärder?
Pia Lindeskog, sakkunnig, Folkhälsomyndigheten - Matreklam i kollektivtrafiken – vem har rådighet över exponeringen och vilka effekter kan en reglering ge?
Pelle Bengtsberg, påverkansansvarig, Reformaten samt Mission Matmiljö
OM OSS:
Följ forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumptions nyheter här.
Följ oss också gärna på Linkedin eller Instagram.