Bild: Klimatjournalisten Erika Bjerström 

Välkommen till en dag om hållbar konsumtion den 26 november 2025!

Forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption är ett av världens största forskningsprogram om hur vi kan ställa om till en mer hållbar konsumtion.

Efter åtta års forskning med forskare från hela Sverige arrangerar vi nu en heldag där vi presenterar våra resultat och bjuder in till samtal och diskussioner.

Presentationer och samtal om exempelvis:

  • Individens ansvar för hållbar konsumtion
  • Franska skatten på fast fashion 
  • Framtidens matvanor 
  • Framtiden för hållbar konsumtion

Dessutom rundabordssamtal där du möter forskare och experter på några av de teman som intresserar dig mest. Välj bland 30 teman, exempelvis medborgarråd, värderingar, tillräcklighet, tillväxt, matskatteväxling, “tax the rich”, styrmedelsacceptans, nattåg, produktförstöring, reboundeffekter, skolmat och chatbottar. Se hela listan nedan.

Moderator är Erika Bjerström, frilansjournalist, tidigare SVT:s klimatkorrespondent.

Plats och datum
Konferensen är på Münchenbryggeriet i Stockholm den 26 november.

Anmälan
Anmäl dig
HÄR.


PROGRAM (kommer att justeras)

9.30              Kaffe och fralla, hämta biljetter till rundabordsamtal (först till kvarn)

10.00            Programmet startar

  • Vad har vi kommit fram till efter åtta års forskning?
    Göran Finnveden, KTH
  • Framtidens matvanor
    Näringsrekommendationer, Pia Lindeskog, Folkhälsomyndigheten
    EAT-lancet, Line Gordon, Stockholm Resilience Centre
    Matskatteväxling, Jörgen Larsson, Chalmers
  • Rundabordssamtal (Se alla teman för rundabordssamtal nedan)
    LUNCH
  • Individens ansvar för hållbar konsumtion
    Lilla jag  – Maria Wolrath-Söderberg, Södertörns högskola
    Strukturella hinder – Åsa Svenfelt, Linköpings universitet
    Inramning av budskap om hållbar konsumtion – Mikael Klintman,  Lunds universitet
  • Laetitia Vasseur, Franska styrmedel för hållbar konsumton, generalsekreterare för HOP (jobbar för att stoppa planerat åldrande).
  • Nytt rundabordssamtal
  • Framtiden för hållbar konsumtion på global och nationell nivå
    Åsa Persson, forskare SEI och ordförande i Klimatpolitiska rådet om sina insikter.
  • Slutkommentarer av bl a Åsa Domeij, miljöchef Axfood och Karin Lexen, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

16.30            Slut              

 

RUNDABORDSSAMTAL

 

KONSUMTIONENS MILJÖPÅVERKAN

    1. Reboundeffekter: myt eller realitet? Något vi kan (av)styra?
      David Andersson, forskare Chalmers
    2. Förändringen över tid av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser och annan miljöpåverkan
      Göran Finnveden, forskare KTH
    3. Hur digitalisering påverkar livsstilar och koldioxidutsläpp i Sverige
      Matthias Lehner, forskare Lunds universitet
    4. Produktförstöring: hur är det möjligt och hur kan vi undvika den?
      Oksana Mont, forskare Lunds universitet
    5. Är genuskillnader i klimatpåverkan, klimatattityder och klimatsårbarhet ett problem? Vad kan göras?
      Annika Karlsson Kanyama, docent KTH, affilierad till SEI

      STYRNING AV KONSUMTIONEN
    6. Tax the rich – hur bygger vi paket av styrmedel som slår flera flugor i en smäll?
      Markus Larsson, forskare KTH
    7. Vad påverkar acceptansen för styrmedel?
      Simon Matti, forskare Luleå tekniska universitet
    8. Medborgarråd – en relevant demokratimetod för hållbarhetsomställning?
      Karin Bradley, forskare KTH
    9. Så inramar vi budskap om hållbar konsumtion så att de väcker engagemang och förändringsvillighet!
      Mikael Klintman, forskare Lunds universitet
    10. Max 5 plagg: från individens val till producentens ansvar
      Anna-Karin Sundelius, sakkunnig Naturskyddsföreningen

      TILLVÄXT – TILLRÄCKLIGHET
    11. Tillräcklighet – en uppgörelse med myten att mer alltid är bättre
      Josefine Henman, doktorand Lunds universitet
    12. Lokal planering och styrning bortom tillväxt?
      Åsa Svenfelt, forskare Linköpings universitet
    13. Hållbar konsumtion förutsätter grön tillväxt – myt eller sanning?
      Mikael Malmaeus, forskare IVL Svenska miljöinstutet
    14. Med omsorg i fokus: utmaningar och möjligheter för minskad konsumtion
      Fil.dr. Åsa Callmer
    15. En välbefinnandeekonomi inom planetens gränser – vilka reformer krävs?
      Marit Widman, Ledningsstrateg miljö- och samhällsekonomi, Naturskyddsföreningen
    16. Hållbara affärsmodeller i en linjär ekonomi – mission impossible?
      Karin Kruse, Sakkunnig Naturskyddsföreningen

      KOMMUNIKATION
    17. Boklansering: ”Riggat – så undviker du köpfällorna”. Om fulsälj, tokshopping och hur vi styrs bort från hållbarhet
      Jan Bertoft, fd generalsekreterare Sveriges Konsumenter
    18. Spelet om konsumtionen: Får man egentligen spela om omställning?
      Ola Leifler, forskare Linköpings universitet
    19. Från makt och marknad till social rättvisa och samverkan: att mobilisera värderingar i omställningen
      Hanna Eggestrand Vaughan, doktorand KTH
    20. Att se de svåraste dilemman i vitögat
      Maria Wolrath-Söderberg, forskare Södertörns högskola
    21. Kommunicera effektivare med era målgrupper med hjälp av AI
      Erik Sterner, forskare Göteborgs universitet

      RESOR
    22. Klimatpåverkan av konferenser – Hur stort är det och vad kan man göra åt det?
      Mattias Höjer, forskare KTH
    23. Ta tåget till Kastrup: kombinerade resor med tåg och flyg
      Anneli Kamb, doktorand KTH
    24. Nattåg i stället för flyg till kontinenten: Vad skulle krävas och hur stor blir klimatnyttan?
      Jonas Nässén, forskare Chalmers
    25. Strategier för turism inom planetens gränser
      Sara Skarp, forskare Lunds universitet
    26. Klimatsmart Semester – site för jämförande utsläppsberäkningar av tjänste- och privatresor
      Fredrik Warberg, projektledare
    27. Mer hållbar mobilitet genom användning av parkeringspolicies och mobilitetshubbar
      Erika Styre, doktorand, KTH

      MAT
    28. Klimateffektiva skolmåltider – motstånd, stöd och möjligheter
      Erik André, kommundoktorand Chalmers
    29. Hur kan kommuner möjliggöra hållbar matkonsumtion bland medborgare?
      Sara Gustafsson, forskare Linköpings universitet
    30. Matskatteväxling – effekter och acceptans
      Jörgen Larsson, forskare Chalmers
    31. Vilka har makten att möjliggöra hållbar matkonsumtion i Sverige?
      Vishal Parekh, doktorand KTH
    32. Walk the talk – varför äter ni inte som ni lär på konferenser och möten?
      Olga Grönvall Lund, generalsekreterare, Reformaten samt kärnteam Mission Matmiljö
    33. Lärdomar från Södertälje till Järva – kartläggning av barn och ungas matmiljöer i utsatta områden
      Ulrika Backlund, projektledare innovation & hållbara matval, WWF samt Mission Matmiljö
    34. Matens verkliga pris – vilka effekter kan synliggörandet av de dolda kostnaderna ha?
      Anton Järild, kommunikationsstrateg, Organic Sweden samt Mission Matmiljö
    35. Matmiljöns påverkan på folkhälsan – vad behöver vi veta för att kunna vidta åtgärder?
      Pia Lindeskog, sakkunnig, Folkhälsomyndigheten
    36. Matreklam i kollektivtrafiken – vem har rådighet över exponeringen och vilka effekter kan en reglering ge?
      Pelle Bengtsberg, påverkansansvarig, Reformaten samt Mission Matmiljö
  • OM OSS:
    Följ forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumptions nyheter här.
    Följ oss också gärna på Linkedin eller Instagram.

    document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { setTimeout(function() { var accordions = document.querySelectorAll('.et_pb_accordion .et_pb_toggle'); accordions.forEach(function(accordion) { accordion.classList.remove('et_pb_toggle_open'); }); }, 500); // Vänta 500ms för att säkerställa att Divis JS är klart });