BILD: Mycelium Media Colab i Kapstaden, Sydafrika under sin workshop. 

Vad kan ses som hållbar konsumtion, utöver second hand-shopping, tågsemestrar och vego-skinka på julbordet? Just nu genomförs visions-workshops runt om i världen som kan ge perspektiv på den frågan. Det kommer bland annat leda till en rapport och en digital utställning.

Workshopsen genomförs av Naturskyddsföreningens internationella partnerorganisationer som varje år anordnar Green Action Week. I dessa får deltagarna arbeta fram sin egen vision kring vad hållbar konsumtion är och borde vara i framtiden. Hittills finns resultat från bland annat Sydafrika, Costa Rica och Indien.

”Lätt att hamna i bubbla”
Enligt Åsa Svenfelt, forskare vid Linköpings universitet, finns en viktig poäng i att inte stirra sig blind på hållbar konsumtion i Sverige.
– För oss som jobbar med hållbar konsumtion är det lätt att hamna i en bubbla där vi missar viktiga perspektiv, vilket riskerar leda till att det vi föreslår och arbetar för blir irrelevant för många, säger Åsa Svenfelt som leder projektet tillsammans med Sara Nilsson på Naturskyddsföreningen.

Kan ställas ut på konsthall 
– Genom att bjuda in fler grupper, människor och länder kan vi skapa en mer divers bild av vad hållbar konsumtion är och vad det är vi ska ställa om till, säger hon.
Till våren ska resultaten av workshopsen publiceras i en rapport. Dessutom har konstnärer eller illustratörer fått i uppgift att illustrera en del av visionerna. Konstprojektet kommer att ställas ut i en digital utställning, och eventuellt även ingå i en utställning om hållbar konsumtion på Virserums konsthall april till oktober. 

Isabel Nilsson Alarcon

KONTAKT: 
Åsa Svenfelt, Universitetslektor, Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, Linköpings Universitet
asa.svenfelt@liu.se
+46 8 790 8818