Funderar du på att åka på roadtrip och tälta i sommar? Eller ta tåget till Berlin och bo på hotell? Nu blir det enklare att jämföra semesteralternativ utifrån dess klimatpåverkan. 

klimatsmartsemester.se kan resenärer jämföra och bedöma klimatpåverkan av olika semesteralternativ. Sajten, som är forskningsbaserad och icke-vinstdrivande, har sedan starten 2018 hjälpt ca 670 000 användare att göra medvetna semesterval. Lagom till sommaren kommer nu en uppdaterad, fjärde version.

Nya funktioner och utsläppssiffror
Den nya versionen har bland annat uppdaterats med de senaste utsläppssiffrorna och fler drivmedelsalternativ. För bilresor ingår numera även utsläppen från själva bilproduktionen i beräkningarna, såsom batteritillverkning, vilket gör jämförelsen mellan exempelvis elbilar och fossilbilar mer rättvis. Det satsas även på användarinteraktion i form av prenumeration på nyhetsbrev och kommentarsfält där man själv kan dela med sig av klimatsmarta resetips. 

Tåg bäst i de flesta fall
Det är allmänt känt att flygresor har stor klimatpåverkan, men utsläppen varierar betydligt beroende på destination, typ av boende och semesteraktiviteter. Detsamma gäller för elbilar där graden av utsläppsminskning kan skilja sig åt beroende på var i Europa bilen laddas. I Metodrapporten finns fler detaljer om de olika utsläppsfaktorerna som ligger till grund för semesterkalkylatorn. 

– Tåg i Skandinavien är det bästa, men en elbilsroadtrip är nästan lika bra när man kan hyra en elbil. Ska man utomlands är tåg eller Tesla två bra alternativ, säger en av forskarna bakom sajten, Jörgen Larsson, i en intervju med tidningen Ingenjören. 

Den nya versionen lanserades 27 maj 2024. 

Thelma Åberg

 

LÄS MER:
klimatsmartsemester.se

För mer reseinformation och andra nyheter inom klimat och turism driver även forskarna ett sajten
Klimatsmart Magasin.

Nyheterna i version 4 sammanfattas i
detta inlägg.