Bild: Manchester University Press
Har du också känt irritation när någon på sociala medier stolt visar upp hur miljövänliga de är genom att undvika flyg, duktigt källsortera eller äta enbart vegetariskt, trots att ni delar samma värderingar?
Hur vi ramar in miljö- och hållbarhetsfrågor spelar en större roll än vi tror. Det menar Mikael Klintman, professor vid Lunds universitet, som i sin nya bok Framing: The Social Art of Influence undersöker hur sättet vi presenterar information påverkar människors åsikter och beteenden.
Provocerande veganism
Varför väcker veganism så starka reaktioner? Mikael Klintman menar att det ofta beror på att veganer kan uppfattas som moraliskt överlägsna, vilket skapar ett motstånd. Det är en fin balans mellan att stå upp för sina värderingar och risken att framstå som självgod. Samtidigt finns en skepticism djupt förankrad i vår sociala psykologi. När hamburgerkedjor introducerar veganska alternativ kan det mötas av misstänksamhet. En överlevnadsinstinkt med rötter långt tillbaka i vår mänskliga historia.
Dolda faror
Mikael Klintman förklarar att vi är mer rädda för osynliga hot än synliga. Vi har en nedärvd försiktighet mot det som är oförutsägbart och potentiellt bedrägligt, något som varit avgörande för vår överlevnad som art. I boken tar han upp plastföroreningar som exempel. När plastavfall sågs som “bara” skräp, något synligt och konkret, väckte det irritation. Men först när fokus skiftade till mikroplaster och deras osynliga spridning i mat, vatten och kropp blev frågan akut, vilket ledde till snabbare politiska åtgärder, som förbudet mot mikroplaster.
Framing för framtiden
Hur kan vi då använda framing för att främja en mer hållbar livsstil? Mikael Klintman säger att det behövs fler alternativa sätt att rama in klimatfrågan. Han påpekar till och med att ordet klimatkris kan vara missvisande. En kris uppfattas ofta som något tillfälligt, medan klimatförändringarna är något vi måste hantera långsiktigt.
– Klimatdebatten är också ofta vinklad utifrån liberala värderingar, som global rättvisa, vilket kan stöta bort mer konservativa grupper. Genom att lyfta fram värden som att skydda naturen, respektera traditioner och ta ansvar för framtida generationer, kan fler bli engagerade i klimatfrågan, säger Mikael Klintman.
BOKEN:
Läs mer och beställ boken till exempel här.
KONTAKT:
Mikael Klintman
Professor i sociologi, Lunds universitet
mikael.klintman@soc.lu.se