Sveriges största forskningsprogram om hållbar konsumtion

Ett forskningsprogram som syftar till att stimulera en övergång till mer hållbar konsumtion i Sverige . Målet är att bidra till omställning genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion som idag praktiseras av ett fåtal kan skalas upp och bli mer vanliga. Fokus är på områdena mat, semester och heminredning.

Programmet kommer att utveckla färdplaner för hur näringsliv, beslutsfattare, civilsamhälle och medborgare kan verka för en omställning till mer hållbara konsumtionsmönster.

Nyheter

Omställning med egenmakt

Hållbarhetsomställningen handlar om mer än bara ny teknik och fossilfrihet. I en ny vetenskaplig artikel undersöker forskare hur anpassningsbarhet, egenmakt och lokalt tillgängliga resurser kan främja hållbara praktiker. Vid studier av hållbarhetsomställning tenderar...

FAQ – Vanliga frågor om hållbar konsumtion och forskarnas svar

Illustration: Eskil Engström Kan vi äta kött om vi ska nå klimatmålen? Vad kommer vi konsumera i framtiden? Är det konsumenter, företag eller politiker som har störst ansvar för att lösa klimatfrågan? Dessa och många andra frågor får du svar på i vår FAQ. I "FAQ -...

Mataktivister visar vägen för hållbara ekonomier

Matsvinn i Danmark. FOTO: Thor Nielsen/CC BY-NC-SA Matsvinnsaktivister skapar en klimatvänlig och socialt rättvis ekonomisk modell utan behov av stora ekonomiska kapital. Det gör de genom att behandla sin verksamhet som en allmänning för mat, enligt en ny...