Så får ideella miljöorganisationer oss att äta hållbart
Ideella miljöorganisationer påverkar idag vår matkonsumtion med allt från att lobba för mer ekologisk mat i butiker, till att ta fram vegetariska recept för elitidrottare och driva på för nya miljömärkningar. I en ny artikel har forskare vid KTH och Lunds universitet...
Se webbinarium: Konsumentmakt i en transparent tid
Samtal om konsumenternas möjligheter i ny värld, med debatten om Oatlys nya ägare Blackstone som exempel. Med internet, sociala medier och nya krav på hållbarhetsrapportering ökar möjligheten för konsumenterna att engagera, interagera och agera – både...
När en miljövänlig åtgärd ger oväntade effekter
När vi ställer om till en mer hållbar konsumtion ger det inte bara en direkt effekt på klimatet. Det kan också ge sidoeffekter som ringar på vattnet, så kallade andra ordningens miljöeffekter. En ny rapport beskriver hur de kan se ut. Om du börjar leva enklare och...
Klimat-appar behöver bli tydligare och mer sociala
David Andersson, Chalmers är en av forskarna bakom Svalna-appen. FOTO: Svalna/Ragnhild Larsson Intresset för klimatkalkylatorer ökar i takt med att koldioxidhalterna stiger runt om i världen. I en ny artikel utvärderar bland annat David Andersson, forskare vid...
”Bara förbjud de klimatfarliga varorna från marknaden” – Oksana Mont intervjuas i Kristianstadsbladet
"De som säljer tvättmaskiner har konstaterat att marknaden för tvättmaskiner sedan länge är mättad. Men eftersom vårt samhällssystem bygger på att konsumtionen fortsätter så måste man ändå komma på nya sätt att sälja tvättmaskiner", Oksana Mont, professor i hållbar...
”Svenskt kött på grillen gör dig inte till miljövän” – Mistra Sustainable Consumptions forskare svarar politiker
Att som politiker propagera för ökad köttkonsumtion är ansvarslöst, även om köttet är svenskt. Både hälsa och miljö tar skada, skriver David Stenholtz, överläkare onkologi och Annika Carlsson Kanyama, forskare i Mistra Sustainable Consumption som är pensionerad från...
Tillväxt för att driva på omställningen till grön teknik?
Rob Hart, nationalekonom och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet har släppt en ny artikel om vad som krävs för att utsläppen från produktionen ska minska i ett system som bygger på ekonomisk tillväxt. Rob är även verksam inom Mistra Sustainable Consumption. ...
Elever gör skolarbete baserat på forskning från Mistra Sustainable Consumption
I december 2019 släppte vi en kartläggning av utsläpp för 218 olika konsumtionsvaror och under våren har elever från Globala gymnasiet i Stockholm arbetat med denna data för att undersöka sina egna eller sina familjers utsläpp. I nästa steg arbetade studenterna med...
Ett virtuellt studiebesök på Retuna – världens första återbruksgalleria
I samband med hållbarhetskonferensen SCORAI, som i år hölls helt digitalt, arrangerade Mistra Sustainable Consumption ett virtuellt studiebesök hos vår partner ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Vi fick bland annat följa med in i deras logistikcentral och se hur...